Combustibilul solar este produs din lumina solara prin fotosinteza artificiala sau experimental in 2013 ca o reactie termochimica. Lumina este folosita ca o sursa de energie, energia fiind transformata in energie chimica, prin reducerea protonilor din hidrogen, sau prin transformara dioxidului de carbon in componente organice. Combustibilul solar poate fi produs si stocat pentru o folosire ulterioara, cand soarele nu este pe cer, fiind o alternativa la combustiilii fosili.
Un proiect de cercetare finantat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obtinerea, in premiera la nivel mondial, a unui combustibil “solar” pentru aeronave pe baza de apa si de dioxid de carbon (CO2). Practic, a fost obtinut, in conditii de laborator, primul pahar de combustibil de acest gen, utilizand lumina solara concentrata ca sursa de energie cu temperatura inalta.
Dependenta lumii de rezervele de combustibili fosili pune probleme de mediu si geopolitive. Combustibilii solari, in particular hidrogenul sunt priviti ca o sursa alternativa de energie pentru inlocuirea combustibililor fosili mai ales acum ca acestia sunt in scadere.
In cadrul cererii de propuneri Competitive Low-Carbon Energy (energie competitiva cu emisii reduse de dioxid de carbon), publicata la 11 decembrie anul trecut, Comisia Europeana a propus investitii de 732 de milioane euro în acest sector, pentru o perioada de doi ani. Cererea de propuneri include o tema privind dezvoltarea urmatoarei generatii de tehnologii pentru biocombustibili si pentru combustibilii alternativi sustenabili.
Desi producerea gazului de sinteza cu ajutorul radiatiei solare concentrate se afla înca într-un stadiu incipient de dezvoltare, transformarea gazului de sinteza în kerosen este deja utilizata la scara mondiala de mai multe companii, inclusiv de Shell. Combinarea celor doua abordari ar putea permite o aprovizionare sigura, sustenabila si adaptabila cu combustibil pentru aeronave, dar si cu motorina si cu benzina, sau chiar cu materiale plastice. Combustibilii obtinuti prin metoda “Fischer-Tropsch” sunt deja certificati si pot fi utilizati de vehiculele si de aeronavele existente fara a fi necesare modificari ale motoarelor acestora sau ale infrastructurii de combustibil.
Combustibilii solari pot fi produsi direct sau indirect. Procesele directe produc combustibil fara sa transforme energia in energie intermediara. Procesele indirecte convertesc energia solara in biomasa sau in electricitate si abia apoi in combustibil.