Energie verde

Energie verdeIn ultimele trei decenii, cercetarea si dezvoltarea in domeniul energie verde au explodat, producand sute de noi tehnologii promitatoare care ne pot reduce dependenta de carbune, petrol si gaze naturale. Dar ce este energia verde si ce o face o optiune mai buna decat combustibilii fosili?

Ce inseamna energie verde?

Energia verde provine din surse naturale, cum ar fi lumina soarelui, vantul, ploaia, mareele, plantele, algele si caldura geotermala. Aceste resurse de energie sunt regenerabile, ceea ce inseamna ca acestea sunt in mod natural refacute. In schimb, combustibilii fosili sunt o resursa finita care dureaza milioane de ani pentru a se dezvolta si vor continua sa se diminueze odata cu utilizarea.

Sursele regenerabile de energie au, de asemenea, un impact mult mai mic asupra mediului decat combustibilii fosili, care produc poluanti, cum ar fi gazele cu efect de sera, ca produs secundar, contribuind la schimbarile climatice. Obtinerea accesului la combustibilii fosili necesita, de regula, fie minerit, fie forare profunda in pamant, adesea in locatii sensibile din punct de vedere ecologic.

Energia verde, cu toate acestea, utilizeaza surse de energie care sunt disponibile in intreaga lume, inclusiv in zonele rurale si indepartate care nu au altfel acces la energie electrica. Progresele inregistrate in tehnologiile de energie regenerabila au redus costul panourilor solare, al turbinelor eoliene si al altor surse de energie verde, punand capacitatea de a produce energie electrica in mainile oamenilor, mai degraba decat cele ale companiilor de petrol, gaze, carbune si utilitati.

Energia verde poate inlocui combustibilii fosili in toate domeniile majore de utilizare, incluzand electricitatea, incalzirea apei si a spatiului si combustibilul pentru autovehicule.

Tipuri de energie verde

Cercetarea surselor de energie regenerabile, nepoluante, avanseaza intr-un ritm atat de rapid, incat este greu sa urmariti multe tipuri de energie verde care sunt in curs de dezvoltare. Iata cateva din cele mai comune tipuri de energie verde:

Energia solara - Cel mai raspandit tip de energie regenerabila, energia solara este produsa in mod obisnuit cu ajutorul celulelor fotovoltaice, care capteaza lumina soarelui si transforma energia electrica. Energia solara este, de asemenea, utilizata pentru incalzirea cladirilor si a apei, pentru asigurarea iluminarii naturale si prepararea alimentelor. Tehnologiile solare au devenit destul de ieftine pentru a suporta totul, de la gadgeturi de mana mici pana la cartiere intregi.

Puterea eoliana - Debitul de aer pe suprafata pamantului poate fi folosit pentru a impinge turbinele, cu vanturi mai puternice care produc mai multa energie. Site-urile de inalta altitudine si zonele de pe malul marii au tendinta de a oferi cele mai bune conditii pentru capturarea celor mai puternice vanturi. Potrivit unui studiu realizat in 2009, o retea de turbine eoliene de 2,5 megawati in zone rurale care functioneaza la doar 20% din capacitatea lor nominala ar putea furniza de 40 ori consumul mondial de energie la nivel mondial.

Hidrocentrale - De asemenea, se numeste energie hidroelectrica, hidroenergia este generata de ciclul de apa al Pamantului, incluzand evaporarea, precipitatiile, mareele si forta apei care trece printr-un baraj. Hidrocentralele depind de nivelurile ridicate de precipitatii pentru a produce cantitati semnificative de energie.