Importanta curatarii panourilor solare

Importanta curatarii panourilor solare

2_04Mentenanta este cheia pentru o functionare corecta si eficienta. Din fericire panourile solare cer o mentenanta scazuta si neintensiva. Fata de generatoarele care sunt alcatuite din piese in miscare ce necesita reparatii si inlocuiri, panourile solare nu au parti in miscare care pot rugini sau care se pot rupe.

Solutia panourilor solare este excelenta in pofida randamentului/mp relativ redus dar necesita o mentenanta corecta si permanenta, la care se adauga importanta expunerii solare cat mai completa - fara zone de umbra, copaci, imobile inalte, zone cu nisip/ praf, etc.

Una din conditiile unui bun randament al panourilor solare este ca acestea sa fie curate, lucru destul de greu de realizat in cazul caselor din zona de campie (praf) sau munte (caderi de zapada). Panourile solare au nevoie de o inspectare si curatare periodica, in general cu jet de apa, lucru destul de dificil in cazul panourilor amplasate la inaltimi mari, cazul celor montate pe acoperisurile de la mansarde sau bloc. Eventualele cuiburi de pasari trebuie rapid inlaturate.

Daca se poate este bine ca apa sa fie calda si sa se foloseasca detergent, deoarece murdaria de la pasari care micsoreaza randamentul se indeparteaza dificil. Se poate cumpara si intrebuinta un spray special (asemanator cu cel pentru parbrizele masinilor si care se gaseste la magazinele care comercializeaza captatori solari) care face ca praful sa nu se lipeasca pe suprafata.

Curatarea panourilor solare este extrem de importanta, deoarece acumularea de mizerie duce la scaderea eficientei acestora. Din moment ce un sistem de panouri solare are nevoie sa absoarba energie direct de la soare, componenta de care trebuie sa avem cea mai mare grija este panoul in sine.

In cele mai multe cazuri, este suficient sa folositi aceleasi materiale pe care le folositi atunci când spalati gemurile casei sau cele de la masina. intretinerea si curatarea trebuie facuta regulat. Trebuie sa aveti grija sa nu permiteti murdariei si altor reziduuri sa se instaleze pe panouri pentru prea mult timp.

Curatarea este importanta pentru ingrijirea panourilor. Cu cat zona in care sunt plasate panourile e mai mare cu atat e nevoie de verificari mai dese. Pentru a te asigura ca noroiul, praful alte gunoaie si fecalele de pasari nu blocheaza soarele panourile trebuie sa fie curatate.