Amplasarea panourilor solare nu doar ca sustin mediul inconjurator, ci mai mult de atat, iti pot aduce si avantaje financiare. Acestea sunt doua dintre motivele principale pentru care oamenii aleg sa-si instaleze panouri solare pentru apa calda. La mare cautare sunt acum si instalatiile solare presurizate care au un mod de functionare interesant.
Este nevoie de o multime de energie pentru a incalzi apa. De exemplu unei cantitati de apa ii trebuie pentru a se incalzi de patru ori energia necesara incalzirii aceleiasi cantitati de aer. Pentru o gospodarie, apa calda reprezinta cea mai mare sursa de emisii de carbon si una dintre cele mai mari consumatoare de energie; in jur de 25-30% din consumul de energie pentru o locuinta tipica este destinat incalzirii apei. Avantajul unui sistem solar de apa calda sau al unei instalatii solare pentru apa calda este acela ca economisim nu doar bani, ci si energie, deci, emisii de gaze care afecteaza atmosfera.
Aparatele solare de apa calda captureaza energia de la soare, stocheaza acea energie in apa si stocheaza acea apa pentru o utilizare ulterioara in jurul casei, cum ar fi dusurile fierbinti si consumul apei de catre masinile de spalat vase sau textile. Pe piata exista mai multe tipuri de panouri solare, iar aticolul de azi ne vorbeste atat despre instalatiile solare nepresurizate, cat si despre instalatii solare presurizate. Spre deosebire de panourile nepresurizate, care functioneaza doar aproximativ 7 luni pe an, cele presurizate pot furniza apa calda locuintei dumneavoastra pe tot parcursul anului. Datorita presiunii, apa circula, cea rece se ridica la suprafata iar din acest motiv randamentul incalzirii este mult mai mare. Un alt avantaj al instalatiilor solare presurizate il reprezinta faptul ca, odata spart un tub vidat, panoul solar continua sa functioneze in timp ce, in cazul celor nepresurizate, apa se scurge prin crapatura iar panoul solar nu mai este functional pana la inlocuirea tubului spart.
Indiferent de instlatia solara pe care o alegeti, este bine ca decizia dumneavoastra sa aiba a baza cateva criterii stabilite. Apa calda este folosita pentru a curata vasele, hainele si corpul. Cand va planificati sistemul, ganditi-va cum sa minimalizati pierderile de caldura. Panourile de colectare trebuie montate pe o suprafata fara umbre, ele fiind orientate spre nord si inclinate la aproximativ 35 de grade fata de planul complet; bineinteles, aceste sugestii variaza in functie de locatia dumneavoastra si de specificatiile acesteia. Costurile de instalare variaza si uneori pot fi la fel de scumpe ca si sistemul in sine, asa ca luati in considerare acest factor atunci cand stabiliti bugetul pentru o instalatie solara pentru apa calda.
Asa cum am specificat deja, costurile unei instalatii solare, indiferent de tipul acesteia, sunt destul de ridicate. Daca nu panoul solar propriu-zis, instalarea acestuia si asa mai departe. In consecinta, este bine ca inainte sa va decideti asupra acestei schimbari majore in locuinta sa va ganditi temeinic si sa luati in considerare atat sfaturile primite din partea celor care se ocupa cu productia, furnizarea, instalarea si comercializarea instalatiilor solare, cat si cu cei care au montate in propriile gospodarii astfel de instalatii.
Este adevevarat ca la prima vedere costul pare destul de ridicat, insa in functie de panoul solar, investitia poate fi amortizata. De exemplu, o instalatie nepresurizata poate sa amortizeze banii investiti in decurs de 3 ani, insa o posibila defectiune a acestuia stopeaza intreaga activitate, iar reluarea ei incepe abia dupa ce scoateti alti bani din buzunar pentru reparatia problemei. Pe de alta parte, o instalatie presurizata isi poate amortiza investitia in cel putin 5 ani.
Stim ca de fiecare data cand factura de la gaze sau cea de la energia electrica a depasit cu mult suma de bani pe care va asteptati sa o dati, gandul dumneavoastra a zburat la achizitionarea unor panouri solare. Nu ar fi mai bine daca ati putea colecta toata energia, respectiv apa calda, de care aveti nevoie de la soare? Panourile solare electrice (numite si celule solare sau celule fotovoltaice) care convertesc lumina soarelui in electricitate, dar si panourile solare termice, care utilizeaza lumina soarelui pentru a produce apa fierbinte sunt deja folosite de milioane de oameni.