Tehnologia de panouri solare cu cea mai mica cota de piata este filmul subtire, dar, desi are cateva dezavantaje, este o optiune buna pentru proiectele cu o putere mai mica, dar are nevoie de greutate redusa si de portabilitate. Tehnologiile din pelicula subtire au obtinut o eficienta maxima de 20,3%, cu cel mai comun material siliciu amorf la 12,5%.
Ce inseamna panouri solare
Panourile subtiri pot fi construite dintr-o varietate de materiale, principalele optiuni fiind siliciul amorf (a-Si), celluriul cel mai raspandit, teldura de cadmiu (CdTe) si selenidul de cupru indiu-galiu (CIS / CIGS). Ca o tehnologie care este inca in curs de dezvoltare, celulele subtiri au potentialul de a fi mai putin costisitoare. Filmul subtire poate fi un motor al pietei de consum, in care considerentele de pret ar putea sa il faca mai competitiv.
Potrivit Departamentului de Energie din SUA, siliciul policristalin conduce cota de piata cu 55% din transporturile de tehnologie PV in 2013, comparativ cu 36% pentru monocristalin. Pana in prezent, cercetarile au produs celule policristaline cu o eficienta maxima de 20,4%, tehnologia monocristalina impingand limitele la 25%.
Fie ca este vorba de acoperisul unei ferme de acasa sau de ferma pentru o retea utilitara conectata la retea, spatiul si zona de amplasare sunt adesea o componenta cheie a oricarui proiect de energie solara, ceea ce face adesea eficienta modulului un element critic pentru dezvoltatorii de proiecte. Majoritatea panourilor solare variaza in eficienta de la 13 pana la 16%, desi unele module de modele de varf pot atinge procente de pana la 20%.
Pentru cele mai multe aplicatii, solutia fotovoltaica monocolorala sau policristalina este, de obicei, cea mai buna optiune, deoarece aceste tehnologii stabilite ofera in general echilibrul corect intre pret, eficienta si fiabilitate. Pentru cea mai mare utilizare comerciala si industriala, siliciul cristalin este inca in standard si trebuie sa fie pentru anii urmatori. Vasari Energy a constatat ca produsul policristalin ofera clientilor potrivirea dorita de eficienta, durabilitate si pret.
Cand Suniva a anuntat inchiderea sa la inceputul acestui an, multi au proclamat industria panourilor din SUA ca fiind moarta. "Nu atat de repede", a declarat SolarWorld Americas, cel mai mare producator de cristalin-siliciu american din ultimii 40 de ani, pana cand compania mama din Germania a inregistrat o insolvabilitate cu o luna mai tarziu. Divizia americana spune ca va continua sa produca panouri cu cativa angajati mai putini, dar prejudiciul PR pe piata a fost extraordinar.
Acum adaugati petitia sponsorizata de Suniva si SolarWorld pentru tarife comerciale pe panouri straine. Petitia solicita guvernului S.U.A. sa stabileasca un pret minim de 78 de centi pe watt pe panouri straine, ceea ce este cu 17 centi mai mare decat pretul mediu actual al panoului din Statele Unite. In cazul in care petitia trece, SEIA estimeaza ca industria solara din S.U.A. va pierde 88.000 de locuri de munca - o treime din actuala forta de munca americana solara. Comisia de comert international din S.U.A. (ITC) va lua decizia cu privire la acest caz pana la 22 septembrie 2017, iar dezvoltatorii, cumparatorii de panouri si producatorii de panouri straine vor prospera.