Rezistenta panourilor solare

Rezistenta panourilor solare

2_09Chiar daca energia solara nu este epuizabila, panourile solare au eficienta doar o perioada de timp dupa care nu mai functioneaza la fel de bine. Mai jos am enuntat cateva informatii espre durata de viata a unui sistem de panouri solare.

Panourile solare sunt concepute pentru a reacționa la fotonii care le lovesc suprafața, producând energie electrică sau termică. Din acest motiv, se degradează în timp, iar procesul de colectare a energiei își reduce eficiența.

Dacă este bine întreținut, un panou de calitate poate avea o durată de viață de aproximativ 40 de ani. Majoritatea producătorilor oferă o garanție de cel puțin 25 de ani. Atâta timp cât este bine întreținut, un panou solar nu are de ce să se degradeze pe această perioadă de timp.

Durata de viață a unui panou solar va fi cu mult redusă dacăecranul de protecție este crăpat sau dacă se rupe sigiliul. De asemenea, dacă este vânt puternic și în jur există copaci care să lovească cu ramurile pe panou, acest aspect ar putea cauza daune majore.

Pentru o durată de viață cât mai îndelungată, panourile trebuie să rămână intacte. Un sigiliu rupt sau o fisură în învelișul de protecție reprezintă o reală problemă, deoarece asta ar permite apei să se prelingă în interior. Odată ce apa a intrat în panou există pericolul de scurt-circuit, iar durata de viață a panoului se reduce drastic.

Panou solar spart de grindină

Un inamic al panourilor solare poate fi chiar natura. Dacă panoul solar este lovit de un fulger sau de grindină, capacul de protecție se poate sparge și astfel, durata de viață a panoului scade drastic în aceste circumstanțe.

Energia solară poate fi folosită să:

  • genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice)
  • genereze electricitate prin centrale termice solare (heliocentrale)
  • încălzească clădiri, direct
  • încălzească clădiri, prin pompe de căldură
  • încălzească clădiri și să producă apă caldă de consum prin panouri solare termice
  • Instalațiile solare sunt de două tipuri: termice și fotovoltaice.

Pentru a avea o durata de viata cuprinsa intre 25 si 40 de ani panourile solare trebuie curatate repetat si trebuie protejate de caderea unor obiecte grele pe suprafata lor. Cititi mai multe informatii despre modul in care se intretin panourile solare.