Sisteme Fotovoltaice

Sisteme Fotovoltaice

1_05Un sistem fotovoltaic este un aranjament de componente proiectate pentru a furniza energie electrica utilizabila pentru  o varietate de scopuri, folosind energia soarelui sau mai comun surse luminoase ca surse de curent.

Pentru a avea energie electrica de la soare, aveti nevoie de un panoul solar ce are o celula solara sau mai multe celule. Celula solara absoarbe o parte din particulele de lumina ce cad pe aceasta, numite si fotoni. Fiecare foton contine o cantitate mica de energie. Atunci cand un foton este absorbit, acesta elibereaza un electron din materialul celului solare. Deoarece fiecare parte a celulei solare este conectata la un cablu, un curent va trece prin acesta. Celula va produce electricitate ce poate fi folosita instantaneu sau inmagazinata in acumulatori.

Energia electrica este produsa atat timp cat panoul este expus la lumina. Materialele din care sunt fabricate celulele solare sunt semiconductoare si au o durata de viata de cel putin 20 de ani. Randamentul panourilor solare va scadea in timp. Ritmul de scadere in timp al randamentului este garantat de fiecare producator de panouri solare. Uzura panourilor este data de mediul inconjurator si modalitatea de montaj a acestora.

Soarele emite in mod continuu cantitati uriase de energie. O parte din aceasta radiatie ajunge pe Pamant. Cantitatea de energie ce ajunge pe Pamant intr-o zi este mai mare decat intregul consum al Pamantului pe durata unui an intreg. Totusi, nu toata energie Soarelui ajunge pe solul Pamantului. O parte este absorbita de atmosfera sau reflectata inapoi in spatiu.

Conversia energiei fotonilor in energie electrica se realizează cu ajutorul celulelor fotovoltaice. Mai multe celule montate si laminate intre folii de acetat de vinil cu transparenta inalta (EVA) si sticla cu continut redus de fier formează un panou fotovoltaic care este elementul principal din compunerea unui sistem solar de producere a energiei electrice. Panoul fotovoltaic mai este cunoscut si sub denumirea de modul fotovoltaic sau panou solar fotovoltaic. 

Generarea energiei electrice cu panouri solare fotovoltaice este o solutie viabila in toate regiunile din Romania atat pentru sisteme fotovoltaice independente cit si pentru realizarea unor centrale fotoelectrice conectate la sistemul energetic national. Tara noastră este privilegiata din punct de vedere al nivelului energiei solare, nivelul iradiantei solare fiind mai mare decat in tarile din Europa de Vest cu traditie in utilizarea acestor sisteme.

Un camp fotovoltaic este format din numeroase module fotovoltaice in special reprezntate de panouri solare care convertesc energia solara si radiatiile solare in curent electric. Un sistem fotovoltaic produce energie electrica pentru case, industrie, diverse spatii comerciale, si poate include baterii care sa stocheze energie, un GPS pentru pozitia soareloui etc.