Vehiculele solare

Vehiculele solare

2_01Un vehicul solar este un vehicul care isi ia energia in totalitate sau partial de la soare. In mod normal celulele fotovoltaice care se afla intr-un panou solar converteste energia solara direct in energie electrica. Termenul de vehicul solar implica de obicei faptul ca energia solara este folosita pentru a propulsa masina. Puterea solara poate fi folosita pentru a oferi energie sistemului de comunicatie si control si altor functii aditionale.

Masinile solare au aparut in anii “80. De atunci, vehiculele care functioneaza suta la suta cu energie solara au devenit tot mai performante si participa la raliuri internationale

Anul acesta, jumatate din consumul global de petrol a fost absorbit de masini si camioane. Specialistii in energetica sunt de parere ca revolutionarea masinii va constitui un pas imens in demersul de inlocuire a combustibililor fosili cu surse alternative de energie.

Deja au aparut vehiculele solare, despre care se spune ca vor fi masinile viitorului. Mai mult decat atat, an de an, in diferite parti de pe glob, se organizeaza raliuri cu masini propulsate suta la suta cu… Soare.

Panourile solare sunt componentele de baza ale celor mai multe echipamente de producere a energiei solare. Ele convertesc energia primita de la soare in energie electrica sau termica.

Potentialul energiei Soarelui este imens. Intr-o maniera generala, se considera ca totalitatea energiei solare ajunse pe Pamant in mai putin de o ora ar acoperi nevoile energetice ale umanitatii timp de un an, in conditiile in care ar fi recuperata in totalitate.

In acest sens, panourile solare sunt astazi amplasate pe acoperisurile caselor, pe intinsele suprafete aride ale deserturilor si, mai nou, pe caroseriile masinilor. Panourile solare amplasate pe suprafata vehiculului capteaza razele solare, pe care le con-ver-teste in electricitate. Astazi, exista masini cu care se poate circula kilometri intregi fara niciun strop de benzina.

Practic, combustibilul rezulta din energia provenita doar de la Soare, o asemenea reusita uluitoare ducand omenirea mai aproape de visul de a nu mai fi dependenta de sursele conventionale ce distrug planeta, scrie Gizmodo. Metoda ar putea fi aplicata in viitor si pentru masini.

Vehiculele solare nu sunt vandute ca mijloace de transport de zi cu zi, dar primele demonstratii cu masini solare si exercitii ingineresti sponsorizate de obicei de guvern au avut succes. Vehiculele incarcate solar indirect si barcile solare sunt valabile pe piata.